Materiaaleigenschappen

Ontdek welke bedrukkingsopties het beste passen bij het materiaal van jouw favoriete relatiegeschenk. Duurzaamheid staat natuurlijk voorop bij Van Heijster, daarom lichten wij hieronder specifiek de eco materialen voor je uit. 

 


Hout

Hout heeft een natuurlijk bron, en daar moeten we zuinig op zijn. Hout uit duurzame bossen is één van de milieuvriendelijkste materialen. Terwijl de bomen groeien, absorberen zij koolstofmonoxide en produceren ze zuurstof. Elke boom die gebruikt wordt, wordt vervangen. Duurzaam bosbeheer is gebaseerd op sociale, ecologische en economische belangen. De drie pijlers van duurzaamheid! 

 


Bamboe en bamboevezel

Bamboe is een type hout dat bijzonder milieuvriendelijk is, aangezien het een natuurlijke bron is die snel vernieuwd. Bamboe groeit extreem snel, is van nature ongediertebestendig (waardoor er geen pesticiden voor nodig zijn) en hebben in vergelijking met andere planten minder water nodig om te groeien. Bamboevezel is een veelzijdig materiaal geschikt voor verschillende producten, zoals drinkbekers en textiel. Het is snel en biologisch afbreekbaar. 

 


Tarwestro

Tarwestro wordt gemaakt van de overgebleven stengels na het oogsten van de tarwegranen. Door dit afvalproduct uit de voedselketen vanuit een natuurlijke bron in te zetten en milieuvriendelijk in te zetten, ontstaat er een duurzame keten. Door de tarwestengels te mengen met plastic ontstaat een stevig materiaal en is er minder plastic nodig. 

 

 


Kurk

Voor het maken van kurk wordt enkel de schors van de kurkboom geoogst. De boom zelf blijft dus gewoon bestaan. Op de boom groeit weer nieuwe schors en zodoende is kurk een extreem efficiënte en duurzame bron. Kurk is zowel recyclebaar als biologisch afbreekbaar, waardoor er bijna geen afval ontstaat. 


Jute

De buitenstam en bast van de juteplant worden gebruikt bij de productie van jute. Het is een slijtbestendig materiaal dat recyclebaar, biologisch afbreekbaar en composteerbaar is. De jute plant is al na 4 tot 6 maanden klaar om geoogst te worden en heeft een hoge gewasopbrengst, waardoor het een zeer efficiënte grondstof is. Jute heeft geen persticiden of bemesting nodig en bevordert de vruchtbaarheid  van de grond voor toekomstige gewassen. 

 


PLA

PLA is de afkorting van Polykactide, een type polyester. Dat klink niet bijzonder duurzaam, maar PLA wordt gemaakt van duurzame plantaardige grondstoffen zoals maiszetmeel en suikerriet en is snel biologisch afbreekbaar. 


Katoen

Katoen is een natuurlijke en duurzame grondstof. Na het oogsten wordt het meerendeel van de katoenplant gebruikt, waardoor er weinig verspilling is. Daarbij zijn producten gemaakt van katoen biologisch afbreekbaar. 


Linnen

Linnen wordt gemaakt van vlasvezels. Vlas is een gewas dat weinig water nodig heeft om te groeien. Louter regenwater voldoet, er is geen extra irregatie noodzakelijk. Het verwerken van vlas kost weinig energie en de gehele plant wordt gebruikt, dus er is geen verspilling. Linnen is sterk en duurzaam, maar tevens volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar. 

 


Gerecycled papier

De productie van papier vereist een hoog waterverbruik wat een impact heeft op het milieu. Door papier te recyclen besparen we water en energie en verminderen we afval. 


Steenpapier

Steenpapier is een nieuw alternatief op papier, gemaakt van houtpulp. Het is per definitie niet echt papier, maar een papierachtig materiaal gemaakt van calciumcarbonaat en polyethyleen, dat water- en scheurbestendig is als extra toegevoegde waarde ten opzichte van echt papier. 

Steenpapier is een milieuvriendelijker alternatief dan echt papier, vanwege de grote hoeveelheid water wat nodig is bij de productie van papier. 


rPET

Gerecycled PET, ofwel rPET bespaart op het gebruik van fossiele brandstoffen. Productie van rPET stoot 70% minder koolstofmonoxide uit en verbruikt 90% minder water dan polyester. In plaats van de oceanen te vervuilen, worden miljoenen PET flessen gerecycled tot nieuwe producten. 

 

Hulp nodig?


Wij denken graag met je mee als het gaat om het kiezen van de juiste materialen, passend bij jouw duurzaamheidsidealen. We kijken hierbij naar het gekozen artikel, jouw wensen met betrekking tot de huisstijlkleuren en natuurlijk hoe we jouw logo zo goed mogelijk laten opvallen.