United Nations Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's)
Van Heijster draagt bij aan een duurzamere wereld door deel te nemen aan het United Nations Global Compact Nederland. Dit wereldwijde initiatief zet zich in voor economische groei, sociaal welzijn en milieubescherming. Met ons duurzaamheidsbeleid ondersteunen we een aantal belangrijke Sustainable Development Goals (SDG’s), waaronder eerlijk werk en economische groei (8), verantwoorde consumptie en productie (12), klimaatactie (13), leven in het water (14) en vrede, justitie en sterke publieke diensten (16). Zo maken we samen een verschil.
Eerlijk werk en economische groei
We zijn ons bewust van onze rol in de toeleveringsketen en de verantwoordelijkheid die we dragen voor jou, onze werknemers en onze leveranciers. Daarom ondersteunen we leveranciers actief bij het verbeteren van duurzame arbeidsomstandigheden. Als lid van amfori BSCI maken we gebruik van audits om inzicht te krijgen in verbeterpunten en samen oplossingen te ontwikkelen.
Verantwoorde consumptie en productie
Duurzaam produceren en consumeren is essentieel voor een circulaire economie. Daarom kiezen we steeds vaker voor producten die bijdragen aan een transparante, klimaat neutrale en hernieuwbare productieketen. Zo voorkomen we dat grondstoffen onnodig als afval eindigen.
Klimaatactie
Samen werken we aan het verminderen van onze CO2-voetafdruk. Dit doen we door duurzamere keuzes te maken in transport en energie. Daarnaast gebruiken we materialen die minder belastend zijn voor het milieu, zowel in onze producten als in de verpakking ervan.
Leven in het water
Met de ondertekening van de Dopper Wave zetten we ons in voor het gebruik van herbruikbare flessen en bekers. Plastic wegwerpflesjes zijn volledig uit onze kantoren verdwenen en vervangen door duurzamere alternatieven. Ook in ons assortiment bieden we geen plastic waterflessen meer aan.
Vrede, justitie en sterke publieke diensten
Ethisch en eerlijk zakendoen staat centraal in onze bedrijfsvoering. We verwerpen corruptie en omkoping en nemen expliciet afstand van elke vorm van discriminatie.
Milieu
De impact van onze bedrijfsactiviteiten op het milieu nemen we serieus. In 2024 brengen we onze CO2-uitstoot volledig in kaart en in 2025 formuleren we concrete doelen om onze voetafdruk te verkleinen. Daarbij volgen we de principes van het GHG Protocol en zetten we ons in voor de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs (2015).
Materiaal, energie en uitstoot
Ons milieubeleid richt zich op twee belangrijke pijlers: het energieverbruik binnen onze eigen kantoren en locaties en de milieugevolgen van de producten die we inkopen en verkopen.
Energie
We proberen het gebruik van energie binnen onze faciliteiten zoveel mogelijk te beperken. We hebben energiezuinige verlichting, houden ons energieverbruik regelmatig bij en zoeken naar mogelijkheden om ons verbruik te verlagen.
Afval
Afval verminderen en verantwoord verwerken staat hoog op de agenda. Ons afvalverwerkingsbeleid is gebaseerd op de circulaire principes van de Ellen MacArthur Foundation. We focussen op minder afval, efficiënte verwerking en een heldere rapportage over ons afvalbeheer.
Transport
Het verduurzamen van transport is een continu proces. We zoeken voortdurend naar manieren om minder materialen te gebruiken en kiezen waar mogelijk voor milieuvriendelijke alternatieven. Daarnaast hergebruiken we verpakkingsmateriaal van leveranciers na het bedrukken van onze producten.
Producten en diensten
Ons assortiment omvat een breed scala aan producten, afkomstig uit diverse fabrieken. Hoewel duurzaamheid nog geen standaard selectiecriterium is, groeit het aantal milieuvriendelijke opties gestaag. We zetten stappen richting bewustere materiaalkeuzes en communiceren hier steeds transparanter over. Zo kun jij binnen ons aanbod eenvoudiger een duurzame keuze maken.
Grondstoffen
Transparantie over materialen vinden we belangrijk. Daarom bieden we voor elk product een overzicht van de gebruikte materialen, zodat we de CO2-impact van ons assortiment inzichtelijk kunnen maken. Dit is een continu proces. We brengen de uitstoot van onze ingekochte grondstoffen in kaart en stellen doelen om deze op een positieve manier te verminderen.